Vins de Tramuntana
La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, a vegades amb el matís d'una criança acurada. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques, són complexos, fragants, amb tocs d'espècies, i mantenen sempre aromes de la fruita i la planta. Un cop a la boca, s'expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables.
Els vins blancs, frescos i també saborosos, sovint s'elaboren amb varietats autòctones, així com amb d'altres monovarietals amb una notable qualitat. Els vins rosats es caracteritzen per un color cirera ben definit, amb gran personalitat, aromes delicats, frescos i de graduació alcohòlica moderada.
Una singularitat de la zona és la garnatxa de l'Empordà, vi dolç natural, elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom. Generós, manté el sabor del mateix raïm madur, càlid i sedós, virtuts que li concedeixen els trets d'un vi de postres excepcional, juntament amb l'altre gran vi dolç propi de la zona, el moscatell de l'Empordà.
Els vins ecològics, les misteles, els vins de raïm sobremadurat i els vins escumosos completen l'oferta vitivinícola de l'Empordà.
Les diferents varietats
Pel que fa a les varietats negres, domina la carinyena o samsó, que constitueix la base de la viticultura empordanesa, juntament amb el lledoner negre (conegut també com a garnatxa). Aquestes varietats tradicionals es complementen amb nous tipus que es van introduint, principalment l'ull de llebre, el cabernet sauvignon, el merlot i el syrah. També estan autoritzades les varietats cabernet franc, monastrell i garnatxa peluda. Les varietats viníferes blanques dominants són el lledoner blanc i roig i macabeu. En molta menor proporció trobem el moscatell, el tradicional xareŀlo i, de nova implantació, el chardonnay, sauvignon blanc i gewürztraminer. També estan autoritzades les varietats malvasia i picapoll blanc.