DO

La denominació d'origen Empordà

La denominació d'Origen Empordà, creada l'any 1975, empara i garanteix els vins produïts en aquesta zona, situada a l'extrem nord-oriental de Catalunya, amb una superfície de vinya d'aproximadament 2.000 ha, distribuïda entre 55 municipis de les comarques de l'Alt i del Baix Empordà.

El vinyar de la DO Empordà ha experimentat en els darrers anys una renovació important, sobretot pel que fa a l'ús de les tècniques més innovadores de conreu, i la verema es duu a terme amb gran cura, preludi indispensable d'una bona vinificació.

DO

Un entorn singular, entre el Mediterrani i els Pirineus

La tradició vitivinícola empordanesa compta amb més de 2.500 anys d'història. El vinyar empordanès, el més antic de la Península Ibèrica, fou implantat pels foceus quan fundaren Empúries. Posteriorment, fou desenvolupat pels colonitzadors romans i assentat definitivament pels monjos benedictins en el monestir de Sant Pere de Rodes. En l'actualitat, conviuen en l'explotació heretada de vinya cellers de diferents dimensions que representen la continuïtat del bagatge adquirit, amb una oferta molt sòlida de vins embotellats.

Els factors naturals potencien un entorn favorable per a l'obtenció dels singulars vins de l'Empordà. La proximitat del Mediterrani i dels Pirineus origina una climatologia que es caracteritza per una alta insolació, baixa pluviometria i freqüència de fort vent del nord, la tramuntana. D'altra banda, els hiverns són suaus i els estius calorosos, però moderats per l'acció de la brisa del mar.

És remarcable la gran heterogeneïtat de terrenys que presenta la DO Empordà a causa del seu emplaçament entre la muntanya i la plana: sòls d'argila i pissarra, de naturalesa granítica, que permeten elaborar vins de molts matisos.

Vins de Tramuntana

La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, a vegades amb el matís d'una criança acurada. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques, són complexos, fragants, amb tocs d'espècies, i mantenen sempre aromes de la fruita i la planta. Un cop a la boca, s'expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables.

Els vins blancs, frescos i també saborosos, sovint s'elaboren amb varietats autòctones, així com amb d'altres monovarietals amb una notable qualitat. Els vins rosats es caracteritzen per un color cirera ben definit, amb gran personalitat, aromes delicats, frescos i de graduació alcohòlica moderada.

Una singularitat de la zona és la garnatxa de l'Empordà, vi dolç natural, elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom. Generós, manté el sabor del mateix raïm madur, càlid i sedós, virtuts que li concedeixen els trets d'un vi de postres excepcional, juntament amb l'altre gran vi dolç propi de la zona, el moscatell de l'Empordà.

Els vins ecològics, les misteles, els vins de raïm sobremadurat i els vins escumosos completen l'oferta vitivinícola de l'Empordà.

DO

Les diferents varietats

Pel que fa a les varietats negres, domina la carinyena o samsó, que constitueix la base de la viticultura empordanesa, juntament amb el lledoner negre (conegut també com a garnatxa). Aquestes varietats tradicionals es complementen amb nous tipus que es van introduint, principalment l'ull de llebre, el cabernet sauvignon, el merlot i el syrah. També estan autoritzades les varietats cabernet franc, monastrell i garnatxa peluda. Les varietats viníferes blanques dominants són el lledoner blanc i roig i macabeu. En molta menor proporció trobem el moscatell, el tradicional xareŀlo i, de nova implantació, el chardonnay, sauvignon blanc i gewürztraminer. També estan autoritzades les varietats malvasia i picapoll blanc.